Cauta

Cum este meseria de bona in Bucuresti?

2019.04.24

Meseria de bona in Bucuresti este reglementata prin Legea nr. 167/2014 si conform legii, persoanele care vor sa devina bone pot fi atat persoane din Romania, cat si din strainatate, dar cu domiciliu in tara, de preferat in aceeasi localitate cu copilul de care va avea grija. Exista totusi si situatii in care parintii cauta o bona care sa stea in permanenta cu copilul, caz in care veti locui in aceeasi casa cu ei. Una din principalele conditii este sa aveti calificare pentru profesia de bona.

O licenta pentru profesia de bona le arata parintilor ca aveti cunostintele de baza necesare pentru ingrijirea copiilor si ca pot sa aiba incredere in dumneavoastra. O alta cerinta importanta pentru meseria de bona este sa fiti apta medical si din punct de vedere psihologic pentru ingrijirea copiilor si sa aveti un certificat medical si un raport de evaluare care sa ateste aceste lucruri. Asta inseamna sa nu aveti probleme de sanatate care pot sa va afecteze capacitatea de lucru si pentru care trebuie sa urmezi un tratament medicamentos. Exista doua posibilitati sa lucrati ca bona:

Bona cu contract individual de munca:

Puteti sa fiti angajata cu contract individual de munca, incheiat intre familia respectiva si o firma acreditata de bone. Aceste firme sunt specializate in recrutarea de bone, iar in functie de cerintele pe care le au parintii, firma le va recomanda bona potrivita pentru ei. Bonele sunt recrutate de catre agentii dupa un proces de recrutare care include evaluarea experientei, a abilitatilor si a personalitatii, dar si a compatibilitatii cu familia care o va angaja. Mai exact, nu veti fi angajata direct de familie, ci prin intermediul agentiei de bone. Ca bona, vei beneficia de asigurari sociale, precum de cele pentru sanatate, pensie si somaj.

Bona cu contract de prestari servicii:

Puteti sa fiti angajata direct de familie sau de reprezentantul legal al copilului, ca PFA (Persoana Fizica Autorizata), situatie in care veti lucra in baza unui contract de prestari servicii. Daca vreti sa lucrati ca PFA, trebuie obtineti un certificat de inregistrare de la Registrul Comertului. Ca PFA, beneficiati de asigurari sociale (sanatate, pensie, somaj), puteti sa va decontati cheltuielile, iar impozitul pe venit este limitat la o suma mica.

Indiferent de tipul contractului, acesta trebuie sa includa urmatoarele clauze:

Meseria de bona in Bucuresti este una frumoasa si usoara. Trebuie sa stiti ca planul de activitati poate fi revizuit de cate ori este nevoie, pe masura ce copilul creste si apar alte nevoi sau daca intervine o schimbare in programul de lucru. In functie de nevoile copilului, planul de activitati poate sa includa tipul de alimentatie si preferintele copilului, eventual si un meniu stabilit impreuna cu parintii, insotirea copilului la scoala sau la gradinita, programul de odihna, criterii legate de ingrijire si igiena si tipul de activitati zilnice.

Copyright © 2017 Accesili Online All rights Reserved.
Web Design By IT eXclusiv